Minimalistista skandinaavista designia piilosaranoilla - Muotolevyn Alumiinisaranaovi 32 dB

Alumiinisaranaovi

Raitatuotteen ja Muotolevyn tuotekehityshankkeen tuloksena syntyi minimalistista skandinaavista designia edustava ja hyvin ääntä eristävä alumiinisaranaovi.

 

Muotolevyllä on yli 30 vuoden ja tuhansien kohteiden kokemus toimivien ja viihtyisien työympäristöjen toteuttamisesta. Yritys on erikoistunut joustavasti ja kustannustehokkaasti muunneltaviin ja hyvän äänieristyksen sekä akustiikan tarjoaviin tiloihin, jotka toteutetaan järjestelmäseinillä. Muotolevyn tehdas sijaitsee Nummelassa.

Muotolevyn lasiseinäelementeillä saavutetaan jopa 45 dB ja umpiseinäelementeillä 52 dB äänieristävyys. Järjestelmäseinät eristävät tehokkaasti esimerkiksi toimistoympäristön äänet ja luovat rauhalliset puitteet työtiloihin ja neuvotteluhuoneisiin.

 

Alumiinisaranaovi minimalistisella, skandinaavisella designilla

Seinäelementtien lisäksi tilan äänieristävyyteen vaikuttaa oleellisesti oven äänieristys. Muotolevy halusi kehittää uuden ääntä eristävän alumiinisaranaoven, joka soveltuisi käytettäväksi alumiiniprofiilisten Alumia-, ML-lasiseinä ja Varia -lasiseinäjärjestelmien kanssa.

- Alumiiniprofiiliovet mielletään usein raskaiksi sekä visuaalisesti että käytettävyydeltään. Halusimme murtaa tätä mielikuvaa ja luoda minimalistista skandinaavista designia, siroa keveyttä ja selkeitä linjoja tarjoavan ratkaisun, Muotolevyn suunnittelujohtaja Kimmo Sundström kertoo.

Uutta ovea ryhdyttiin kehittämään yhteistyössä Raitatuotteen kanssa. Muotolevy määritti tuotekehitystarpeen Raitatuotteelle, joka ehdotti tarpeeseen sopivia komponenttivaihtoehtoja ja toimitti niistä mallikappaleita ja tuotetietoa. Kartoitusvaiheen jälkeen tuotekehitysprojektia lähdettiin edistämään Athmerin Stadi-tiivistekynnyksellä ja Simonswerkin Tectus 340 3D -piilosaranalla.

 

Monipuolisesti säädettävä piilosarana tukee hyvää äänieristävyyttä

Simonswerkin Tectus 340 3D -piilosarana tuki Muotolevyn tavoitetta toteuttaa alumiinisaranaovi mahdollisimman kapealla ja siron tyylikkäällä alumiinikehällä. Muotolevyn kokemuksen mukaan käyttäjät arvostavat enenevissä määrin saranoiden huomaamattomuutta, ja varsinkin alumiiniprofiiliovissa saranat ovat perinteisesti olleet varsin isokokoisia.

- Tectus-piilosarana on siro ja mahdollistaa kapeamman karmiprofiilin. Lisäksi asentajat arvostavat Tectuksen helppoa ja monipuolista säädettävyyttä, Sundström sanoo.

Tectus 340 3D -piilosarana on säädettävissä kolmessa suunnassa – korkeus, leveys ja syvyys. Monipuolinen säädettävyys tukee hyvän äänieristävyyden toteutumista. Oven tiiviys pystytään varmistamaan esimerkiksi säätämällä oven etäisyyttä karmiin syvyyssuunnassa, tai minimoimaan hieman vinon seinän vaikutukset äänieristävyyteen säätämällä ovea saranan avulla.

- Karmiprofiili on suunniteltu siten, että saranat tukeutuvat profiilin sisällä olevia pintoja vasten, jolloin ne saadaan tukevasti kiinnitettyä. Myös ovilehtiprofiilissa on sisällä samanlainen pinta kuin karmissa, jotta sarana ja lukkorunko saadaan upotettua oikeaan korkoon.

Alumiinisaranaovi 32 dB Muotolevy

Tiivistekynnyksellä hyvä äänieristys ja helppokulkuinen oviaukko

Tiivistekynnys laskeutuu oven sisältä tiivistämään oviaukon, kun ovi suljetaan. Ilman fyysistä, kiinteää kynnystä toteutettava oviaukko tukee esteettömyyttä ja helppokulkuisuutta.

Muotolevyn Alumiinisaranaovessa on Athmerin Stadi -tiivistekynnystä varten suunniteltu alumiiniprofiili, johon tiivistekynnys asennetaan.

- Stadi-tiivistekynnyksen ja kynnysprofiilin myötä saimme optimoitua kokoonpanovaiheen tehtaalla – nopea ja helppo asennus, hyvä äänieristävyys ja esteetön oviaukko kohteessa. Levikeosissa Stadi-tiivistekynnyksen paksuus mahdollisti reiän poraamisen tiivistekynnyksen läpi, minkä ansiosta myös levikkeelliset ovet ovat toteutettavissa samalla ratkaisulla, Sundström kertoo.

 

Onnistuneet ratkaisut tulosta hyvästä yhteistyöstä

Muotolevyn tavoitteena oli saavuttaa alumiinisaranaovelle 30 dB -äänieristysarvo. Testeissä tavoite jopa ylitettiin, kun mittaustulokseksi saatiin peräti 32 dB. Sundström on tyytyväinen tuotekehitysprojektin lopputulokseen sekä oven ominaisuuksien että ulkonäön osalta.

- Alumiinisaranaovi 32 dB on modulaarinen kokonaisuus, visuaalisesti kaunis ja konstailematon. Alumiiniovi sopii hyvin järjestelmäseiniimme. Piilosarana on iso osa tätä tuotetta, sillä mitoitus lähtee siitä liikkeelle – miten sarana kiinnitetään, miten leveä sen pitää olla tai kuinka kapea se voi olla.

- Tämä ovi on loistava esimerkki siitä, että mitä helpommin valmistettava tuote halutaan, sitä enemmän sen eteen tarvitaan hyvää suunnittelua: millaiset profiilit tarvitaan, jotta saranat, tiivistekynnykset, kiinnitykset, pikasalvat ja muut komponentit sopivat siihen täydellisesti. Tässä ovessa yksinkertaiselta näyttävä tuote kätkee sisäänsä paljon tekniikkaa. Jotta komponentit saadaan toimimaan keskenään saumattomasti, tarvitaan suunnittelua ja yhteistyötä yhdessä valmistajan ja toimittajan kanssa. Tässä projektissa hyvin toiminut yhteistyö mahdollisti onnistuneen lopputuloksen, Sundström kiittää.

 

Teknistä tukea ja ratkaisuja tuotekehitykseen

Tuotekehitys- ja suunnittelupalvelumme on apunasi ovien, ikkunoiden ja luukkujen tuotekehityshaasteiden ratkaisemisessa.

Teemme jatkuvaa yhteistyötä Euroopan johtavien tiiviste-, tiivistekynnys-, sarana- ja sormisuojavalmistajien kanssa. Tunnemme tarkasti toimittajiemme valikoiman ja ajankohtaiset tuotekehitysprojektit, joten pystymme käynnistämään tuotekehitysprojektin teidän ja omien alojensa kansainvälisten huippuosaajien välille – avullamme saatte tuotekehityksenne tueksi maailman parhaiden komponenttivalmistajien osaamisen.

Kerro meille projektistasi – me autamme sinua ratkaisemaan haasteesi

Julkaistu: 18.08.2021

Palvelemme numerossa
010 281 4114