Kohdetarina: Tammenahjon päiväkoti

Athmer-sormisuojat, Tammenahjon päiväkoti

Maskun Hummikkalassa sijaitsevan Tammenahjon koulurakennuksen rinnalla on elokuusta 2014 lähtien toiminut uusi päiväkoti. Keskelle metsäistä omakotitaloaluetta valmistuneen Tammenahjon päiväkodin toiminnan tavoitteena on tukea lasten yksilöllisyyttä ja kehittymistä turvallisessa ja viihtyisässä kasvuympäristössä, opettaa heitä arvostamaan erilaisuutta sekä ottamaan eri-ikäiset lapset ja aikuiset huomioon.

Tammenahjon päiväkodin suunnittelullisena lähtökohtana olikin turvallisen, mutta samalla virikkeellisen ja viihtyisän varhaiskasvatusympäristön luominen. Oman ulkoilupihan, monitoimitilan ja liikuntakenttien ohella päiväkotilaiset pääsevätkin viikoittain myös metsäretkille tutustumaan luonnon ihmeisiin. Itse päiväkotirakennuksen haluttiin olevan yleisilmeeltään iloinen ja pirteä sekä toiminnallisuuksiltaan lasten mittakaavaan ja tarpeisiin sovitettu.

Päiväkodin suunnitelleen Avario Oy:n arkkitehti Matti Haikola kertookin projektin lähtökohtien olleen selkeät.

- Tavoitteena oli suunnitella edustava, toiminnallisesti erinomainen, kohtuuhintainen ja kestävä kunnallinen päiväkoti. Akustiikkaan, kuten huonetilojen äänenvaimennukseen sekä tilojen väliseen ääneneristykseen, tuli kiinnittää huomiota, kuten myös muihin käyttäjien toiveisiin ja tarpeisiin, Haikola kertaa suunnittelutyönsä lähtökohtia.

Projektista Haikolalle jäi hyviä muistoja. Osapuolet toimivat hyvin yhteen ja kunkin erikoisosaaminen täydensi kokonaisuutta.

- Kohteen suunnittelu oli hyvin mielenkiintoinen haaste. Kaikkien projektin osapuolten välisen hyvän yhteistyön kautta onnistuttiin luomaan kaunis, toiminnallisesti hyvä ja kestävä rakennus – vieläpä kohtuuhinnalla.

Sormisuojatut saranat lisäävät päiväkotiympäristön turvallisuutta

Tammenahjon päiväkodin alumiiniovien saranat on varustettu Athmer-sormisuojaratkaisuilla. Haikola toteaa tämän olevan hyvä ja helppo keino parantaa turvallisuutta ympäristöissä, joissa liikkuu paljon pieniä lapsia.

- Päiväkotia suunniteltaessa sormisuojausasiat on huomioitava mahdollisimman hyvin. On tärkeää, että markkinoilla on turvallisia ja hyvännäköisiä ratkaisuja tähän käyttötarkoitukseen.

Päiväkodeissa käytössä olevat alumiiniovet ovat tyypillisesti painavia palo-ovia tai vastaavia metallirunkoisia lasiovia. Mikäli pienet – tai isommatkin – sormet jäisivät tällaisten raskaiden ovien väliin, voisi jälki olla karua. Erityisesti lasten kohdalla vaara on todellinen, sillä esimerkiksi kenkiä pukiessaan he voivat hyvinkin ottaa tukea karmista. Mikäli samanaikaisesti ovi sulkeutuu, sormet jäävät väliin.

Paras keino tällaisen tilanteen välttämiseen on riskin ennaltaehkäiseminen. Saranoiden sormisuojaaminen onkin erittäin kannattavaa paitsi päiväkodeissa ja kouluissa, myös sairaaloissa ja muissakin vastaavissa julkisissa tiloissa sekä lapsiperheiden kodeissa.

Athmerin sormisuojausratkaisuissa on vaihtoehtoja sekä oven karmi- että saranapuolen suojaamiseen. Karmipuolella suojaus toteutetaan alumiiniprofiilin sisällä olevan synteettisestä kankaasta valmistetun rullakankaan avulla. Kun ovi avataan, kangas tulee esiin ja peittää oven ja karmin välisen raon, ja rullautuu suljettaessa jälleen takaisin. Saranapuolen suojaaminen tapahtuu puolestaan alumiiniprofiililla, jolla estetään sormen pääsy ovilehden ja karmin väliin.

Tammenahjon päiväkodin henkilökunnan kokemukset Athmer-sormisuojista ovat olleet erittäin positiivisia. Varhaiskasvatuksen esimies Hanna Rousku kiitteleekin ratkaisun toimivuutta, kestävyyttä ja ulkonäköä.

- Käyttökokemuksemme ovat olleet todella hyviä – työntekijöidemme mukaan ne ovat suorastaan loistavat. Ne ovat myöskin pysyneet oikein hyväkuntoisina. Nytkin, kun talo on ollut käytössä jo kaksi vuotta, ne ovat yhä kuin uudet. Sormisuoja myöskin sulautuu hyvin ovikokonaisuuteen. Ovea avattaessa sen olemassaolon saattaa havaita, mutta kun ovi on suljettuna, suoja ei siitä erotu.

Athmerin sormisuojaratkaisuja on saatavilla lähes kaikkien ovivalmistajien saranallisiin käynti-, heiluri- ja liukuoviin sekä automaattikäyntioviin. Sormisuojaus on toteutettavissa myös jälkiasennuksena jo käytössä oleviin oviin.

 

Kohdetiedot

Rakennuttaja: Maskun Kunta

Alumiiniovitoimittaja: Raision Metalli Oy

Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehti Avario Oy

Tuoteratkaisut

Athmer-sormisuojat

Palvelemme numerossa
010 281 4114